Östergötland är hänförande vackert under högsommartiden. Milsvida, skördemogna sädes- och rapsfält sträcker ut sig över marken som en guldgul, lätt böljande filt, som vid horisonten abrupt ger vika för i Vätterns överrumplande, gråblåa prakt.

Hunden och jag tar långa promenader över smala vägar där bilar knappt kan mötas. Vägrenarna bildar oändliga buketter av ängsblommor; röda vallmor, lila tistlar, djupblåa blåklintar, vit-gula prästkragar och många andra sorter som jag inte kan namnen på.

Tusentals små, vita fjärilar virvlar över fälten. Några modiga spanare vågar komma närmare och nuddar vid mitt ansikte och mina bara armar, för att sedan förbryllade sätta sig på en blomma i vägkanten, som om de behöver reflektera över denna märkliga upplevelse.

Tystnaden som ligger över landskapet visar sig inte vara mer än saknaden av mänskliga ljud. I utrymmet som uppstår pågår en oavbruten symfoni av skrikande måsar, kvittrande svalar, gastande skator och surrande insekter, som i slutet på dagen avslutas med en rogivande, monoton konsert av sirpande syrsor.

Vätterns vatten är kallt och kristallklart. Jag går in, det är bara knähögt, mina fötter sjunker djupt ned i den leriga sanden och kylan kryper snabbt upp i mina ben. Hunden verkar inte bry sig om sjöns temperatur och plaskar runt i det grunda vattnet som en överaktiv säl, men jag tycker det är för kallt. Jag vänder och lägger mig på den lilla sandstranden för att låta sommarsolen torka och värma mig.

När vi sedan fortsätter längs sjökanten, hunden och jag, möter vi en ung, svartklädd kvinna som mödosamt skjuter en barnvagn i riktning mot stranden. Jag hälsar henne och förväntar mig ingenting annat än att hon ska hälsa tillbaka.

Hon stoppar mig dock och börjar prata, snabbt och uppjagat. Det här är ett privat område, påpekar hon för mig med en sylvass blick, och jag har ingen rätt att vara har.

– Vi har haft så mycket besvär med folk som springer runt här i tid och otid och bara sätter sig på stranden lite hur som helst! Hemskt att behöva stå ut med sådant, fram för allt efter att min pappa gick bort för ett par veckor sedan.

Helt tagen på sängen försöker jag försvara mig själv, förklarar att jag hyr en stuga här på området. Som hyresgäst får jag visst vistas här? Men det är som att tala för döva öron.

– Jag kanske låter otrevligt, men du får ha förståelse för vår situation och begripa hur besvärande det är för oss under omständigheterna. Jag kan inte förbjuda dig att gå här med din hund, men du ska vara medveten om att det egentligen inte är tillåtet!

Den oväntade vändningen av detta slumpartade möte känns som ett slag i magen. Visst sa hyresvärden att jag fick gå här? Jag har dessutom varit noga med att inte störa någon, jag har inte ens varit i närheten av husen som finns här på området. Och ärligt talat, hur mycket besvär kan det ha handlat om? Det är helt folktomt här, det finns ingen människa inom synhåll!

Det tar en bra stund innan jag kan släppa olustkänslan och stoppa den upprörda inre dialogen som mötet har satt igång. Och när jag väl lyckas skäms jag. Varför kunde jag inte på en gång förstå att kvinnan agerade utifrån sorg, att hon behövde finna utlopp för sina känslor och hittade det i mig, en förbipasserande? Jag hanterade situationen som ett tillrättavisat barn. Varför kunde jag inte se henne som den vilsna själen hon var i denna stund?

Samtidigt får händelsen mig att fundera. Har jag, liksom denna kvinna, använt min pappas bortgång som förklaring för mitt beteende, kanske även som ursäkt för motgångar och misslyckanden i mitt liv?

Dagarna efter mötet med kvinnan, under mina promenader genom de gula fälten där man nästan hör säden mogna, bubblar svaret på denna fråga långsamt upp. Det var kanske inte riktigt så att jag använde min pappas bortgång som ursäkt för mitt beteende eller för bakslag. Däremot har jag förebrått honom många gånger att han bara försvann, att han lämnade mig åt mitt öde och att mitt liv över en natt förändrades totalt. Förebråelser som åtföljdes av – eller kanske grundades i – en rädsla för att bli lämnad av dem som jag älskar mest. En rädsla som ännu i dag stundvis kan bli så stor och övermäktig att jag helst vill fly.

De sista dagarna av min vistelse i Östergötland, medan skördemaskinerna sätter i gång och fälten förbereds inför den stundande hösten, börjar jag inse att mötet med kvinnan kanske inte var så slumpartat. Där och då, när jag hade tiden och ron att låta mina tankar sorla i sin egen takt, dök det upp och drog igång en tankegång som ledde till nya insikter. Insikter som jag behövde för att komma vidare.

Tacksamt tar jag minnet av mötet med mig hem, som en påminnelse av det som jag behöver jobba med; se rädslan i ögonen och övervinna den.